David Herbinger > Blog > Kupujete byt? Pozor na dluhy prodávajícího

Kupujete byt? Pozor na dluhy prodávajícího

vloženo 2.8.2014

V návaznosti na platnost nového občanského zákoníku vzniká kupujícím bytu v osobním vlastnictví další povinnost, kterou si je třeba při koupi pohlídat.

Od 1.1.2014 totiž na nabyvatele přecházejí případné dluhy související se správou domu a pozemku. Z tohoto důvodu je při každé koupi bytové jednotky vhodné si u správce domu ověřit, zda prodávající hradil veškeré příspěvky do fondu oprav, zálohy na energie a další položky uvedené v rozpisu plateb. Až do roku 2013 tomu bylo tak, že dluhy prodávají strany (převodce) na kupujícího nepřecházely.

Nový občanský zákoník v § 1186 říká, že správce domu není povinen příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu nemovitosti vypořádat.

Pokud si tuto záležitost kupující nepohlídá, může se mu stát, že s bytem na něj přejdou třeba i dluhy přesahující 100 tisíc korun za předchozího majitele.

Do jisté míry má toto opatření svou logiku – pokud by dluhy na nabyvatele nepřecházely, můžou se často vyskytovat případy, kdy současný vlastník bytu příspěvky do společenství vlastníků jednotek (SVJ) nehradí, a než se SVJ dluhu domůže soudní cestou, tak majitel nemovitost převede na jiného vlastníka. Pokud by pak prodávající žádný majetek ani příjem neměl, bylo by pro SVJ velmi obtížné dluh vymoci.

Z výše uvedeného tedy plyne, že kupující by měl před uhrazením kupní ceny po prodávajícím vždy požadovat od správce domu potvrzení o bezdlužnosti, anebo si toto potvrzení sám vyžádat.

Je ovšem třeba říci, že tento paragraf je formulován poměrně nepřesně, sami právníci se o něm přou a prozatím chybí zkušenosti z rozhodování soudů v praxi. Časem se výklad zákona vykrystalizuje a bude jasnější, jaké dluhy mohou na kupujícího (nabyvatele) přejít: příspěvky do fondu oprav, zálohy na energie, vyúčtování za energie z předchozího období apod.


Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek získáte přístup k novým informacím
v oboru nemovitostí, které publikuji.

Ochrana soukromí: Váš email nebude nikomu poskytnut.

2011 - 2024 © Ing. David Herbinger, všechna práva vyhrazena webdesign: Ladzo.cz