David Herbinger > Blog > Energetický průkaz budovy je v praxi často zbytečný

Energetický průkaz budovy je v praxi často zbytečný

vloženo 22. 12. 2014

Od roku 2013 mají majitelé nemovitostí zákonem uloženou povinnost zajistit při prodeji a pronájmu průkaz energetické náročnosti budovy (dále jen Průkaz), lidově taktéž nazýván jako energetický štítek.

Evropská unie včetně České republiky se rozhodla, že bude nejrůznějšími způsoby snižovat spotřebu energií. Proto jsou výrobci domácích spotřebičů již od roku 2001 povinni u svých produktů udávat spotřebu, podle které jsou rozčleněny do kategorií A (A+++) až G, což je pro uživatele přínosná informace. EU se proto rozhodla, že toto opatření zavede i do segmentu nemovitostí.

Právní rámec určuje zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií a vyhláška č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.

Průkaz je nutno zpracovat u budov v následujících případech:

  • při prodeji budovy, popř. její ucelené části
  • při pronájmu budovy, od r. 2016 i při pronájmu její části
  • pro předložení zájemci o koupi (popř. její části)
  • pro předložení zájemci o pronájem budovy (popř. její části)
  • zajistit uvedení energetické náročnosti při nabízení k prodeji či pronájmu

Průkaz je nutno zpracovat u bytů v následujících případech:

  • pro předložení zájemci o koupi
  • od r. 2016 pro předložení zájemci o nájem
  • předání Průkazu kupujícímu nejpozději při podpisu smlouvy
  • od r. 2016 předat Průkaz nájemci nejpozději při podpisu nájemní smlouvy
  • zajistit uvedení energetické náročnosti při nabízení k prodeji a od r. 2016 i při nabízení k pronájmu

Povinnost taktéž platí při výstavbě nových objektů, rozsáhlejších rekonstrukcích, případně i při pouhém užívání větších budov.

Existují nějaké výjimky?

  • Pokud vlastník bytu požádal společenství vlastníků o Průkaz a neobdržel jej (například z důvodu, že jej společenství vlastníků nemá dosud zpracován), může Průkaz nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušný byt za uplynulé 3 roky.
  • Průkaz dále není třeba při převodu družstevního bytu (byt je stále majetkem bytového družstva a dochází pouze k převodu členských práv).

Kolik Průkaz stojí?

Průkaz stojí cca 5 000 Kč u rodinného domu, 10 000 Kč u bytového domu, 20 000 Kč u komerční nemovitosti.

Jak dlouho je Průkaz platný?

Průkaz platí 10 let od jeho vyhotovení, popř. do provedení větší změny stavby.

Co když Průkaz nezajistím?

Za přestupek - nezajištění Průkazu - lze uložit pokutu až do 100 000 Kč.

Přínos pro společnost?

Jsou lidé, kteří jsou těmito změnami nadšeni. Ve finále by správně měli při hledání nemovitostí ke koupi a pronájmu vidět vývěsku s různými nemovitostmi, z nichž u každé nemovitosti je informace o tom, jak je energeticky (ne)úsporná.

Vlastní názor na problematiku

Jedná se o další z řady zásahů do svobody rozhodování ze strany EU, kdy dobrý úmysl má mnoho negativních důsledků.

  • Domácí spotřebiče a další výrobky: zde mi zákonné opatření ještě přijde rozumné (ledničky, pračky, žárovky, pneumatiky, atd.), kdy výrobce uvede na trh nový model např. ledničky, nechá zajistit jeden energetický štítek a následně prodá třeba desetitisíce kusů tohoto modelu. Přínos pro veřejnost jednoznačně převyšuje administrativní zátěž a náklady pro výrobce.
  • Nemovitosti: u nemovitostí je situace diametrálně odlišná - každý kus je unikátní a proto pro každou nemovitost je nutný vlastní Průkaz.

Příklady zbytečnosti Průkazu z praxe

1/ Pán kupuje rodinný dům v původním stavu - energetický stav domu ho nezajímá, protože ihned po koupi rodinný dům bude kompletně rekonstruovat a tím změní i jeho energetickou náročnost; ze zákona ovšem prodávající musí zaplatit za Průkaz, který bude už za 1 měsíc z důvodu rekonstrukce neplatný; a nový majitel si po rekonstrukci musí nechat vyhotovit Průkaz nový:)

2/ Majitel se chce pokusit prodat svůj rodinný dům za vyšší částku - o 20% vyšší, než je běžné; dům pravděpodobně nikdo nekoupí - majitel i přesto musí za průkaz zaplatit.

3/ Při vyhotovení Průkazu není nutno provádět termosnímek - jedná se tedy o jakýsi teoretický předpoklad, jakou má stavba asi spotřebu - přitom mohou existovat 2 rodinné domy hned vedle sebe, které se jeví jako stejné - Průkaz bude u obou domů vykazovat stejnou - teoretickou energetickou náročnost, ale z důvodu různorodé kvality při jejich výstavbě bude jejich spotřeba v praxi odlišná.

4/ V praxi se věc často řeší tak, že zájemce se rozhodne pro nemovitost, nemovitost si rezervuje a až poté, co je obchod de facto dokončen - se dodatečně vyhotoví Průkaz, ať splníme zákon; praktický přínos pro společnost je nulový, ve skutečnosti spíše negativní, protože prodávající musí utratit peníze za vyhotovení Průkazu a lidé ztratí třeba deset hodin produktivního času tím, že společnosti nic nepřinesou.

Závěr

I laikovi je jasné, že 50 let starý nezateplený dům s původními okny bude na vytápění náročnější než novostavba. Zájemce o nemovitost se vždy může s prodávajícím domluvit na zhotovení Průkazu dobrovolně. Nevidím proto jediný důvod, proč by nám tuto povinnost měl jakýkoliv zákon přikazovat a omezovat tím naše svobodná rozhodnutí.


Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek získáte přístup k novým informacím
v oboru nemovitostí, které publikuji.

Ochrana soukromí: Váš email nebude nikomu poskytnut.

2011 - 2024 © Ing. David Herbinger, všechna práva vyhrazena webdesign: Ladzo.cz