David Herbinger > Blog > Porovnání cenových map

Porovnání cenových map

vloženo 26. 1. 2016

Téměř každý z nás občas potřebuje zjistit hodnotu nějaké nemovitosti. Pokud máme zájem pouze o hrubý přehled, tak se v první řadě nabízí využít některou z cenových map. V tomto článku jsem se rozhodl je popsat, uvést jejich plusy a případné nedostatky.

www.cenovamapa.org (Společnost pro Cenové mapy ČR)

Jedná se o velmi zajímavý projekt, který umožňuje získat informace o realizovaných cenách 3 typů nemovitostí: byty ve starší zástavbě, byty v developerských projektech (od roku 1994) a rodinné domy. Na mapě si zvolíte přesné místo, které potřebujete analyzovat a za poplatek 99 Kč získáte report o všech prodaných nemovitostech od roku 2014 v okruhu 1 km. Ukázka reportu zde
Výhodou je objektivnost, kdy data vychází z cen uvedených v kupních smlouvách, které jsou evidovány v katastru nemovitostí. Je ovšem třeba být si vědom skutečnosti, že v některých případech se smluvní strany z daňových důvodů ,,dohodnou“ na uvedení nižší částky v kupní smlouvě, což může data zkreslovat. Tato cenová mapa se teprve rozvíjí a získat report ohledně realizovaných cen lze získat jen v některých lokalitách – především v okresních městech a Středočeském kraji.

www.cenovamapa.eu (Cenová mapa asociace realitních kanceláří)

Tato cenová mapa je vhodná spíše k posouzení celkových rozdílů v rámci celé ČR, než k přesnému stanovení hodnoty nemovitosti. Mapa umožňuje sledovat ceny bytů, rodinných domů a dokonce i výši tržního nájemného bytů. Data dodávají především členské realitní kanceláře asociace a další subjekty.

www.cenovemapy.cz (Cenové mapy stavebních pozemků)

Jedná se o tradiční cenové mapy stavebních pozemků jednotlivých obcí, kdy každá z nich se může rozhodnout, zda bude mít cenovou mapu stavebních pozemků zpracovanou. V současnosti má cenovou mapu v ČR zpracovanou 11 měst, např. Praha, Brno, Ostrava, aj. Údaje obsažené v cenové mapě jsou závazné pro ocenění pozemků tzv. vyhláškovým způsobem. Pozemky se v cenové mapě oceňují podle skutečně sjednaných cen v kupních smlouvách. Problémem jsou zastavěné oblasti, kde tvůrce cenové mapy sice obdrží sjednanou cenu u konkrétní nemovitosti, ale cena je uvedena za celek (stavba+pozemek). Příkladem je prodej rodinného domu včetně pozemku, anebo prodej bytu včetně podílu na pozemku pod bytovým domem. V těchto případech, které ve skutečnosti převládají, musí tvůrce mapy rozhodnout, jaká část z celku připadá na pozemek a jaká na stavbu, což je poměrně obtížný a subjektivní úkol. Dále se u těchto cenových map můžeme setkat s poměrně velkými cenovými rozdíly i v rámci jedné oblasti.

www.cscom.cz/ceny_pozemku.php (Česká společnost certifikovaných odhadců majetku)

Volně přístupná databáze tržních cen pozemků v celé ČR. Databáze vychází z tržních odhadů zpracovaných certifikovanými odhadci České společnosti certifikovaných odhadců majetku (ČSCOM) podle jejich jednotné metodiky. Data by měla být v jednotlivých okresech schvalována znaleckými výbory. Ceny jsou stanoveny v rozmezí min-max a rozlišují se dle umístění v obci a typu zástavby. Způsob realizace je u tohoto projektu poměrně zajímavý, u některých lokalit ovšem údaje chybí, anebo jsou zastaralé, vždy je proto třeba sledovat datum poslední aktualizace.


Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek získáte přístup k novým informacím
v oboru nemovitostí, které publikuji.

Ochrana soukromí: Váš email nebude nikomu poskytnut.

2011 - 2024 © Ing. David Herbinger, všechna práva vyhrazena webdesign: Ladzo.cz