David Herbinger > Blog > Vývoj cen nemovitostí za 300 let

Vývoj cen nemovitostí za 300 let

vloženo 21. 7. 2016

Co se týče oboru nemovitostí, tak zde neexistuje mnoho věrohodných nástrojů, které by nám dávaly obraz o dlouhodobém vývoji cen. Světlou výjimkou je tzv. Herengracht index, který porovnává ceny domů v Amsterodamu u kanálu Herengracht a to již od neuvěřitelného roku 1628.

Sestavil jej profesor Piet Eichholz z Maastrichtské Univerzity původně do roku 1973, s následným rozšířením do roku 2008. Celkem se tedy jedná o vývoj za 380 let.
Profesor Eichholz si vybral oblast Herengracht, což je jeden z historických kanálů v samotném centru města se zhruba 300 domy. V této lokalitě bylo možné z historických záznamů zjistit vývoj takto dlouhé časové řady.

Vývoj cen vypadá následovně:

Herengracht index
Vývoj cen nemovitostí za 300 let

Graf je samozřejmě očištěn o inflaci a jedná se tedy o reálné ceny. Z grafu můžeme vyčíst, že ceny jsou v jednotlivých dekádách poměrně volatilní a zároveň se udržují v jistém rozpětí, kdy za 300 let dosáhly několikrát podobných minimálních hodnot, aby se ihned poté vydaly strmě nahoru. Nominální hodnota domů se za sledované období zvýšila desetkrát, reálná hodnota se do roku 1973 zdvojnásobila. Od konce druhé světové války činí reálné roční tempo růstu nadstandardních 3,2%.


Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek získáte přístup k novým informacím
v oboru nemovitostí, které publikuji.

Ochrana soukromí: Váš email nebude nikomu poskytnut.

2011 - 2024 © Ing. David Herbinger, všechna práva vyhrazena webdesign: Ladzo.cz